Общество

Георги Бърдаров: Където местната власт си е на мястото, кметовете спечелиха от раз

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Там, където местната власт си е на мястото, се случват наистина много хубави неща в България, без да се чака от държавната власт. Там още на първи тур местните хора си избраха кмет“. Така писателят Георги Бърдаров коментира в ефира на Euronews Bulgaria резултатите от втория тур на местния вот.

Според Бърдаров „апатията, демонстрирана по време на изборите, се дължи на тотално недоверие към политици и всякакъв вид институции, което е от дълги години“.

По думите му втората причина за тази апатия и съответно ниска избирателна активност е, че хората не припознават своите представители в местната власт. Кандидатите за местната власт трябва да са познати на населението, допълни той.

„Вчера беше вот на отчаянието“, смята писателят.

Политиката е работа на разумния компромис, голяма част от кандидатите живеят в собствен балон и очакват някак хората да ги разберат без да стигнат до тях, до сърцата им, което е голям проблем, заключи той.

Бърдаров остава оптимист за развитието на София като столица на България, тъй като има „огромен нереализиран потенциал“.

Вижте цялото интервю във видеото.