Местни Избори 2023

Защо много българи „гръмогласно мълчат“? Писателки коментират ниската избирателна активност

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Две дами, спечелили най-важните изборина своите читатели. Те продават успешно своите книги, хората ги четат и обичатЗдравка Евтимова и Катерина Хапсали коментират изборния ден.

 

Катерина Хапсали:

От една страна, ние този път нямахме наистина силни послания. Някои от нашите зрители не са били родени, когато Роналд Рейгън каза „четете ми устните – никакви нови данъци“. Това нещо се запомни, беше много ярко послание. Ние нямахме нещо, което хората да запомнят, да влезе подкожно в съзнанието.

От друга страна, има умора у хората. От трета страна, когато не припознаваш своя кандидат – представете си, че сте един вегетарианец и ви кажат „това е телешко, това е свинско“. И вие не отивате да гласувате. И ви казват „как не ви е срам“…

Не трябва да демонизираме хората, които не отиват да гласуват. Да гласуваме не е задължение – то е право и отговорност.

 

Здравка Евтимова:

Много българи „гръмогласно мълчат“, защото са допуснати много грешки в демонстрирането на дело на онова, което би следвало да се случи, за да живеем по-добре. Знаем, че всяка грешка се наказва. Може би това неучастие в изборния ден е именно наказание от страна на хората, които смятат, че недостатъчно дела са били постигнати, за да бъдат убедени хората, че трябва да повярват на някого.

Един пример говори много за грешката: когато основателят на IBM Томас Джон Уотсън е бил попитан „какво ще направите с Вашия служител, вследствие на чиято грешка компанията е загубила 500 хиляди долара“ , Уотсън отговорил: „Ще го задържа на работа. Ако аз го уволня, някой веднага ще го назначи и ще се поучи от тази допусната грешка на човека. Тоест, аз ще продам неговия опит за нищо.“

Убедена съм, че в България има умни хора, във всички сфери. Нека те разгледат тези грешки и да не бързат да залеят с черни краски хората, допуснали тези грешки.

 

Целия разговор вижте във видеото.