Свят

Байдън се поклони пред жертвите на масова стрелба в Мейн

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Президентът на Съединените щати Джо Байдън и първата дама Джил Байдън посетиха щата Мейн, за да се поклонят пред общността на Левистън. Това е мястото, където миналата седмица при стрелба в бар и боулинг зала бяха убити 18 души, а други 13 бяха ранени. Това е най-смъртоносната масова стрелба в историята на Мейн. Властите твърдят, че предполагаемият стрелец, 40-годишният Робърт Кард, е бил намерен мъртъв дни по-късно от очевидно самопрострелване.

 

Знаете ли, докато скърбим днес в Мейн, тази трагедия отваря болезнена, болезнена рана в цялата страна. Твърде много американци са загубили близки или са преживели травмата от нападения с огнестрелно оръжие. Знам, защото с Джил сме се срещали с тях в Бъфало, Увалде, Монтерей Парк и Санди Хук. Проблемът е, че нападенията са толкова много, че понякога дори не попадат в новините.

Джо Байдън, президент на САЩ:

Президентът демократ допълни, че е решен да се бори с неправилното използване на огнестрелни оръжия в страната. Припомняме, че Байдън учреди първия офис на Белия дом за превенция на насилието с огнестрелни оръжия, който бе натоварен с намирането на решения и пълното прилагане на знаковото законодателство за безопасност. Той също така настоява за забрана на т.нар. щурмови оръжия. Президентът вече посети други общности, белязани от масови стрелби. Само през последната година такива масови стрелби е имало в Бъфало, Увалде и Монтерей Парк, Калифорния.