Европа

Стрелбата в Ротердам: Жертвите са вече три, извършителят е действал сам

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Стрелецът от Ротердам, който откри огън в центъра на града в четвъртък и уби трима души, е действал сам. Това съобщи началникът на полицията Фред Вестербек, който допълни, че към момента органите на реда не издирват съучастници.

"Заподозреният беше арестуван под площадката за хеликоптери на университетската болница „Еразмус“. Това стана около 3,30 следобед, имаше огнестрелно оръжие в джоба и носеше бронирана жилетка. Според информацията от нашите екипи е действал сам“, каза Фред Вестербек.

След тежка нощ и борба от страна на лекарите, почина 14-годишното момиче, което беше с опасност за живота. По-рано и майка й почина от раните си. Двете бяха простреляни в апартамент недалеч от университетската болница „Еразмус“.

По данни на местни издания, извършителят е живял в съседство до тях. По-късно убиецът се насочи към медицинския център, където уби един преподавател по медицина и подпали огън с коктейли „Моллотов“.

За стрелеца се знае, че е на 32 години и е бил студент в медицинския университет. Мотивите за убийствата не са ясни. От прокуратурата на Ротердам заявиха, че мъжът е бил известен на полицията и през 2021 г. е бил арестуван и осъден за насилие над животни. Кметът на града Ахмед Абуталеб заяви, че стрелбата е разтърсила обществеността.

Ротердам е студентски град, където учат стотици българи.