Общество

Д-р Чобанова за електронните рецепти: Докато излезе ЕГН на новородено, не можем да му изпишем лекарства

От Диана Радева Диана Радева Водещ

От няколко години сме в процес на електронизация на здравеопазването и минаваме покрай това, което се случва сега с рецептите. Електронизираха се направленията, консултациите, сега и електронните бележки.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Виктория Чобанова - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Защо настояваме да остане хартиената рецепта? Ние държим да остане възможността вие да можете да си купувате лекарствата от аптеката сами. Ние настояваме за преходен период, в който докато се изчистят проблемите, когато системите не си говорят една с друга, да имаме възможност и за хартиена рецепта.

Има проблем с регистрациите. Пациентите без ЕГН не можем да им изпишем лекарство. Първите дни, докато им излезе ЕГН-то на новородените, не можем да им изпишем лекарства. Дори при спешен случай. Имаме сигнали от болници и спешни кабинети, че не могат да си регистрират мобилното приложение за регистриране на рецепти. Има големи проблеми при комуникацията на софтуерите от нас до аптеката. Ние разписваме едно в аптеките излизат друго. При нас в софтуера нямаме възможност да видим кои лекарства са налични. Може да се случи така, че аз да изпиша едно, а това в аптечната мрежа го няма изобщо. Нищо не пречи така както аптеките имат достъп до складовете, да знаят колко лекарства има от всеки продукт, така и ние да знаем колко лекарства има в аптеките. Има медикаменти, които предпочитаме, има и такива, които ни е все едно дали ще бъдат сменени. Ако ние знаем кои лекарства са достъпни този проблем няма да го има.

Ако електронните рецепти се направят така, че да бъдат лесни за употреба, то всички ще работят с тях. Аз на хартиената рецепта пиша колко дена ще се пие лекарството и по колко пъти. Така пациентът може да си прави справка. В аптеката няма да го напишат по начина, по който аз съм го написала. Аз не мога да видя какво са дали в аптеката. Отговорът на мое запитване какво е изпълнила аптеката от моята рецепта е "изпълнена".

Не можем да изнасяме инсулини, когато тук не стигат. Антибиотиците са същият проблем, до вчера ги имаше днес пак ги няма. Вероятно обаче ще ни глобят за това, че спряхме износа на инсулини, в момента просто печелим време.

Вижте цялото интервю във видеото.