Европа

Австрия иска сама да поръчва руски газ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Австрия обмисля да заобиколи планираното от Украйна прекратяване на транзита на руски газ, за да си осигури бъдещи доставки. Планът предвижда страната сама да поръчва синьо гориво от Русия и да го транспортира по украинския тръбопровод. Това ще стане независимо от края на договора за доставка с украинската компания „Нафтогаз“.

Физическият тръбопровод е наличен, което означава, че газът все още може да тече, но с други договорни партньори. Ако участник на европейския пазар сега дойде и каже, че би искал да резервира тръбопровода за транспортиране на газ тук, тогава нямаме пряко договорно отношение между „Нафтогаз“ и „Газпром“, така че новите условия са изпълнени.

Алфонс Хабер – директор на австрийския енергиен регулатор „Е-Control”

„Нафтогаз“ отклони покана за интервю, но отговори на запитване на Euronews, че „няма намерение или инициатива да удължи съществуващия договор за доставка след 2025 г. Подкрепата за Русия чрез закупуване на руски газ по време на война е абсурдна“.

Не е сигурно дали Австрия ще може да използва самостоятелно украинския тръбопровод от 2025 г. ЕС е отправял многократно критики към Виена, че зависи прекалено от руските енергийни доставки.

За да замени руския газ, в бъдеще Австрия иска да внася газ от Запада. Затова трябва да бъде построен газопровод до Германия, но строителните работи още не са започнали и няма да завършат преди 2027 г, което е твърде късно. Заради това забавяне Австрия вероятно ще удължи зависимостта си от Русия и Украйна.