Euronews Primetime

Горазд Чомовски: Македонският път към ЕС е трънлив

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Македонският път към ЕС е трънлив и винаги е бил трънлив.“ Това каза пред нашите специални пратеници в Скопие Камелия Колева и Камен Розов журналистът Горазд Чомовски.

Това, което сега ни се случва с „френското предложение“, е нормална реакция и на гражданите, и на политическия елит. Нормално е в демокрация да има различия. Предложението ще мине, но по-трудно ще минат конституционните промени. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи изискванията на властите в София“, обясни журналистът.

Македонските граждани искат влизане в ЕС, но не на всяка цена и не под ултиматум. Доскоро България се смяташе за приятелска държава. Но последните ултиматуми са неприемливи за македонските граждани. И има усещане, че в Париж се фаворизират българските искания, а не тези на Скопие“, допълни той.

Гражданите на са изцяло запознати с „Френското предложение“ и са обект на партийно-политическа манипулация, смята Чомовски.

Той посочва, че и в София политическата ситуация също е сложна. Но смята, че усилията на премиерите Петков и Ковачевски да се отблокира пътят е добра възможност двете страни да сближат позициите си. Не вярва обаче на скорошно решение – не и докато не се сформира нов парламент в София.

Цялото интервю вижте във видеото.