Европа

Платените Facebook и Instagram без реклами стартират от утре в Европа

От Euronews България Euronews България
Meta AP Снимка: АР

От утре потребителите на Facebook и Instagram в Европа получават възможност да се абонират за платени версии без реклами на двете социални мрежи.

Целта е да се спазят строгите правила за поверителност на данните на континента, съобщи компанията майка Meta. 

От ноември потребителите на десктоп браузъри могат да плащат по 9,99 евро на месец, докато потребителите на iOS или Android ще плащат приблизително 13 евро. По-високите цени отразяват комисионите, начислявани от Apple и Google при плащания в приложенията, заяви компанията в публикация в блога си.

Таксата ще покрива всички свързани акаунти във Facebook и Instagram до март, когато Meta ще започне да начислява 6 евро за всеки допълнителен акаунт.

Американският технологичен гигант въвежда опцията за абонамент, след като висшият съд на Европейския съюз постанови, че съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни Meta трябва първо да получи съгласие, преди да показва реклами на потребителите. Решението застрашава способността на компанията да печели, като адаптира реклами за отделни потребители въз основа на техните онлайн интереси и цифрова дейност.

Компанията заяви, че макар да вярва в "поддържания от реклами интернет", тя уважава "духа и целта на тези развиващи се европейски разпоредби" и се ангажира да ги спазва.

Платената опция "балансира изискванията на европейските регулатори, като същевременно дава избор на потребителите и позволява на Meta да продължи да обслужва всички хора", заяви Meta.

Потребителите на възраст 18 и повече години в 27-те държави членки на ЕС, както и в Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, все още ще могат да избират дали да продължат да използват Facebook или Instagram с реклами.

Meta заяви, че проучва как да "осигури на тийнейджърите полезно и отговорно рекламно преживяване" предвид европейското решение за защита на личните данни.

Преди четири дни Meta обяви по-високи приходи за третото тримесечие, подкрепени отчасти от увеличението на продажбите на реклами. За периода от юли до септември компанията е спечелила 10,91 млрд. евро, което е повече от 4,14 млрд. евро за същия период на предходната година. Приходите са се увеличили с 23% до 32,2 млрд. евро от 26,12 млрд. евро.