Общество

Атака или системна грешка? Facebook масово премахва публикации на журналисти от личните им профили

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Facebook

От масово свалени фейсбук публикации се оплакаха известни български журналисти. Сред тях са Полина Паунова, Миролюба Бенатова, Мария Черешева и Васил Христов. Те са получили известия от социалната мрежа, че определени техни публикации са премахнати, защото "не отговарят на стандартите".

Vasil Hristov FB 1200 снимка: фейсбук - Vasil Hristov

За проблема стана ясно от подобни публикации на различни журналисти. Бързо се разбра, че проблемът е масов. В коментарите под постовете се включват и други техни колеги, които не разбират какво е провокирало тази реакция от страна на администраторите на социалната мрежа.

Оказва се, че изтривани са били не само оригиналните публикации, но и статусите на други потребители, които са ги споделяли в своите профили във фейсбук. Такъв е примерът с постовете на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ). Екипът на организацията се опитва да открие причината за случилото се и комуникира с фейсбук. За пръв път АЕЖ попада в подобна ситуация. Свалени са публикации на само на Асоциацията на европейските журналисти – България, а и на свързаните с нея платформи – factcheck.bg и sCool Media

AEJ 1200 снимка: фейсбук - АЕЖ

Наемането на услугите на ферма за ботове е едно от възможните обяснения. До момента обаче няма конкретно обяснение какво и защо се е случило с личните профили на журналистите. Сайтът www.downdetector.com, който отчита сривове в интернет и различните мрежи, не показва проблем в българските сървъри на фейсбук.