Местни Избори 2023

Юрист за отмяната на машинния вот: Чак такова активно мероприятие за избори не е имало

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Хората в ДАНС и в ЦИК трябва да понесат отговорност за компрометирането на машинното гласуване. ДАНС подхвърли тази записка. Това не е доклад“. Така юристът Велислав Величков от гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ коментира в ефира на Euronews Bulgaria отмяната на машинното гласуване на първия тур на местните избори в неделя. Снощи с решение на ВАС машинното гласуване на втория тур на вота идната неделя.

“Чак такова активно мероприятие на избори не е имало“, смята Величков.

„Документът на ДАНС се оказа не доклад, а паметна записка, не разбрах какво обясни вчера председателят на агенцията. Това не е годен документ, с който ЦИК да вземе решение да отмени единият вид избори. Министерството е поканило от добра воля хора от ДАНС да присъстват на 20 октомври при удостоверението на кода на машините“, посочи той.

По думите му докладът е „пълна белетристика и преразказ, активно мероприятие“. Според него след председателския съвет в НС в петък, депутати са започнали да говорят за „държавен преврат“, което е създало смут и заради това членовете на ЦИК са взели „под натиск“ решението за отмяната на електронното гласуване.

„Очаквам прокуратурата да вземе отношение, че народни представители обявяваха, че се готви държавен преврат“, заяви Величков.

Според него трябва да започне и „дебат за ролята на ВАС. Не може да нямаш дежурни състави, ако съдът се беше произнесъл в събота, можеше да има извънредно заседание на ЦИК и да се допусне машинно гласуване“.

По мнението му всичко това е нанесло голяма щета – „създаде тежко недоверие, особено в малките и средни населени градове, загубиха доверие и се получи скандално ниска избирателна активност, в Пловдив, например“.

Цялото интервю във видеото.