Свят

Палестинците са на прага за оцеляването, а гражданският ред се разпада

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Още 33 камиона с хуманитарни помощи са влезли в ивицата Газа, която е подложена на унищожителни бомбардировки и обсада от страна на Израел. ООН отчита, че е необходимо много по-голямо количество на помощта, която влиза в палестинския анклав. На този фон положението на цивилните жители се влошава с всеки ден.

Световната продоволствена програма предупреди за катастрофалните условия, пред които са изправени палестинците, докато военната кампания на Израел срещу Хамас навлезе в четвъртата си седмица.

Според експертите, сериозният недостиг на гориво в Газа заплашва да спре хранителните и другите хуманитарни операции.

33 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа в неделя през граничния пункт "Рафа" на границата с Египет, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това е най-голямата автоколона, влязла в обсадената палестинска територия след ограниченото възобновяване на доставките на хуманитарна помощ на 21 октомври.

От ООН отчитат, че е необходимо още по-голямо количество помощи на редовна основа, за да се избегне допълнително влошаване на тежката хуманитарна ситуация, включително граждански безредици.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци твърди, че гражданският ред започва да се разпада. Хората нахлуват в складове за помощи и крадат храни и стоки от първа необходимост.

Червеният кръст съобщава за изтощение сред персонала в болниците в Газа. Организацията посочва, че се изчерпват бързо горивото и медицинските консумативи и се призовават Израел и Хамас да деескалират конфликта.