Общество

Политологът Цветанка Андреева: Битката за София ще е трудна, колкото бе за съставянето на кабинет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Има редица въпроси, които изникват. Дали дясна София би припознала Васил Терзиев като десен кандидат, нещо, което е почти невъзможно. Друг въпрос е дали Ваня Григорова може да приеме наказателен вот именно на тези десни чрез нея. Струва ми се, че наказателният вот не може да направи някой кмет. Толкова трудно ще бъде, колко съставянето на правителство“. Така политологът Цветанка Андреева коментира в ефира на Euronews Bulgaria изборните резултати в столицата и балотажа идната неделя.

Относно обработката на протоколите и забавянето на резултатите, Андреева коментира, че „нямаме една обучена изборна администрация, която да може да борави с уравнения с едно или две неизвестни“.

„По отношение на недействителните бюлетини машините вършиха тази работа, но така както стана известно в тези избори поне на първия тур, машините не участваха. Аз също не мога да обвиня секционните комисии в злонамереност, по-скоро става въпрос за една повтаряща се некомпетентност на тези администрации“, допълни тя.

„Проблемът в попълването на протоколите е, че те са създадени така, че все едно гражданинът винаги гласува с необходимия набор от бюлетини, независимо дали са два, три или четири“, коментира от своя страна юристът доц. Наталия Киселова.

„В зависимост от участието на различните видове избори. И когато някой е решил да не участва в определен избор, тоест взима по-малко бюлетини, може да се стигне до несъответствие между броя на гласувалите от една страна, умножен по две, три или четири като намерени бюлетини“, обясни тя.

По повод отмяната на машинното гласуване доц. Киселова коментира, че „много събития станаха едновременно в петък и емоцията сякаш надделя. И страхът да няма оспорване във всички общини, може би това доведе ЦИК до това решение. Ще се отрази на аргумент за отваряне на Изборния кодекс от страна на НС, даже има заяви от водещи партии.“

Цялото интервю във видеото.