Местни Избори 2023

Как премина нощта за членовете на СИК в зала „Арена- София“: Жена припадна, а други чакаха транспорт с часове

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Часове чакане на транспорт и случай с припаднала жена. Така премина нощта в столичната зала Арена София, където се отчитат протоколите и се предават бюлетините от местния вот в София.

Пристигналата на място линейка оказа помощ на пострадалата, а наоколо се надигна вълна от недоволство от други хора, които вече бяха предали книжата и протоколите, но все още очакваха транспорт, който да ги превози до домовете им.

Не спират микробусите да ни прибират, а ни обещаха че ще ни приберат. Отчели сме се отпреди два часа и няма транспорт, с който да се прибера. Ето, полицаите казаха че ще съдействат, но не съдействат, аз сега не знам за къде е този микробус.

Любомира, член на СИК

В ситуацията на Любомира се оказаха и други хора, които са били председатели или членове на комисия и са от различни райони на София.

Няма маршрутки, няма бусчета, всичко си минава транзит, всички викат, крещят, полицаите ни се карат, какво е това, ние да не сме говеда. Свършихме работа, сега как ще се прибираме? Никой не го интересува, абсолютно никаква организация

Паулина, член на СИК

Други се оплакаха от организацията преди изборите. Даниела е била председател на секция със 700 избиратели, от тях са гласували половината. Отчитането на протокола обаче се забавя, заради грешка.

Имаше обучение миналата събота, което не беше организирано тук в залата, съответно всички са допуснали една и съща грешка при попълване на протоколите, т.е. те не са се справили с организацията. Тук стана отново какафония кой ще влезе, кой ще излезе. Първо масово са сбъркали, колко трябва да нанесат бюлетини по протоколите, т.е. Една от грешките е, че имат три кочана. Ако се сложат по бройката на кочаните, пишат едно число, а всъщност е за всеки избор е различно число.

Даниела, председател на СИК

Първи, още минути след 20:00 часа, се отчетоха секциите с подвижни урни, както и тези в болниците.

Не бяха затруднени хората да гласуват, а организацията в залата е много добра, перфектна даже.

Пепа Петкова – секретар на 86-та подвижна секция р-н Слатина

До 04:00 часа след полунощ Общинската избирателна комисия беше приела около 600 от общо 1640 секции, а за чакащите имаше осигурени храна и напитки.