Местни Избори 2023

Въпреки подадената жалба, Асен Василев не успя да гласува (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Asen Vasilev BGNES Снимка: БГНЕС, архив

"Не успях да гласувам. Получих мотивиран отказ, за да ми се издаде разрешение за гласуване." Това каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев, съобщава БГНЕС.

„Община Хасково не може да установи, че последните шест месеца аз съм бил на територията на страната, а не съм живял в чужбина. Мисля, че това е меко казано абсурдно, още повече че им дадохме документи, свързани с избирането ми като народен представител от ЦИК, което автоматично означава, че живея в страната, след това свързано и с назначаването ми като министър на финансите. Не знам колко по-оригинални документи им трябват от Държавен вестник“, поясни Василев.

По-рано днес финансовият министър внесе жалба в Общинската избирателна комисия в Хасково, след като не успя да упражни правото си на глас в секционната избирателна комисия №28 в града, тъй като е бил заличен от избирателните списъци. Това съобщиха от изборната администрация след постановено и публикувано решение по нея.

Причината, поради която на Василев му бе отказано да гласува, е липсата на уседналост от шест месеца в страната. Финансовият министър има непрекратена регистрация по настоящ адрес в САЩ от 2000 година. Като аргумент, че има право да гласува, той е приложил решението на ЦИК от 8 април тази година, с което е избран за народен представител.

Василев е поискал и да му бъде издадено необходимото за гласуване удостоверение по чл. 40 от Избирателния кодекс, пише още в решението.

„Настоящият адрес на Асен Василев е извън страната, той няма избирателни права в България. Към 28 април т.г. той няма регистриран настоящ и постоянен адрес на територията на страната“, каза на брифинг на ЦИК говорителят на изборната комисия Росица Матева.

ОИК обаче счита, че същото е отправено до некомпетентен орган и изпраща по компетентност жалбата до Община Хасково, предаде БТА.