Местни Избори 2023

В изборния ден: Какви са проблемите и исканията на хората в част от градовете на България?

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер
Global_And
Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

В деня на вота обръщаме поглед към проблемите на хората в част от градовете на България. Какви са исканията им, какво очакват, и защо напускат родните си места, отговорите потърсиха нашите репортери Юлиян Стоянов и Георги Карамфилов.

Първият град, към който се отправи Euronews е Видин. Красивият крайдунавски район се обезлюдява, а причините са много, сред тях са безработицата и ниското заплащане.

Видео: Хората в Руsе очакват градът им да се развие и се надяват България възможно най-скоро да се присъедини към Шенген, а обезлюдяването е проблем и тук.

В житницата на България – Добрич, хората очакват развитие не само в зърнопроизводството. Завършващит ученици масово се преселват в по-големите областни градове или зад граница.

След това преминахме към Черноморието и по-точно морската столица Варна. Хората там искат сигурност и по-добра свързаност.

В красивия Бургас безработицата е сред най-сериозните проблеми в града. Това е една от основните причини за обезлюдяването му.

Древният Несебър е градът, в който хората не желаят открито да говорят за проблемите в населеното си място, но посрещат изборите с надежда.

В съседство се намира Обзор. Град с около 2 хиляди души население, с ниска раждаемост и намаляващ брой млади хора. Причината – липсата на препитание.

Месеци след поройните дъждове, които разрушиха важна инфраструктура, Царево все още очаква своето възстановяване. И в този град проблем е сезонната заетост и липсата на трайна трудова ангажираност.

Продължаваме в посока Сливен. От индустриален град в миналото, сега и тук безработицата е сериозна, а възнагражденията ниски.

В културната столица Пловдив проблем с обезлюдяването няма, напротив. В града се заселват млади хора от близките области, но и всички имат очаквания за подобрения.

Не такава е ситуацията в Кърджали. Градът се топи с всяка изминала година.

Последният град от нашата обиколка е Благоевград. В града има университети, но въпреки това младите хора не се задържат. Десет хиляди души са напуснали областния град през последните 20 г.

Право на глас на местния вот имат малко над 6 48 000 души.