Политика

Явор Божанков, БСП: За пореден път главният прокурор се опитва да "изпере" Борисов

От Euronews България Euronews България

"От вчера имаме новина - главният прокурор се опита да изпере Борисов с някаква петорна експертиза, която оневинява бившия премиер по отношение на кюлчетата, пачките, шкафчетата. Не е нещо неочаквано. Виждали сме много опити прокуратурата, в лицето на Иван Гешев, да "изпира" Борисов. За съжаление този път се опитват да използват и европейски институции и депутати." Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria депутатът от БСП Явор Божанков.

Той подчерта, че няма как да се очакват ефективни резултати от тази прокуратура, защото тя се е сраснала с бившата власт.

Самият главен прокурор очевидно е твърде обвързан със старата власт, но понеже е безконтролен може да си го позволи.

Явор Божанков, БСП

Според депутата от БСП главният прокурор е безконтролен.

Относно доклада на ЕК за върховенството на закона у нас, Божанков коментира, че негативните констатации са очаквани.

Той посочи, за да получим средстава по Плана за възстановяване и устойчивост трябва да направим реформи - ефективна борба с корупцията, работещ антикорупционен орган и влезли в сила присъди по високите етажи на властта.

Божанков призна, че правителството в оставка се е забавило с този процес, тъй като е трябвало още в началото на неговия мандат да бъде направен нов антикорупционен орган.

Той обясни, че законопроектът предвижда новият орган да бъде разделен на две - едната комисия да се бори само с корупцията, а другата с конфликт на интереси и незаконно продобито имущество. По думите му най-важното, че се предвиждат и предсотавянето на разследващи функции.

За Божанков една от причините за свалянето на правителството "Петков" е именно предстоящото гласуване на този антикорупционен орган, което притеснило немалко хора.

Целия разговор вижте във видеото.