Политика

Стою Стоев, ПП: Безпринципни правителства само ще навредят на България

От Euronews България Euronews България

От "Продължаваме промяната" ще се отзоват на преговори, но биха се съгласили да влязат в следващото управление, само ако по-голямата част от законодателната програма на неосъществилия се проектокабинет "Василев" бъде приета.

Това стана ясно от думите на депутата от "Продължаваме промяната" Стою Стоев.

"Безпринципни правителства нямат никакъв смисъл и само ще навредят на България", каза Стоев пред репортера на Euronews Bulgaria.

Народният представител определи доклада на ЕК относно върховенството на закона у нас като положителен за страната ни и курса, който е поела.

"Отчетноста на главния прокурор минава през възможността той да бъде и разследван от независим орган", подчерта Стоев.

Той посочи, че такъв законопроект е на финалната права и до дни трябва да бъде представен от Министерството на правосъдието.

По думите му законодателната и изпълнителната власт не повдигат обвинения, нито ги поддържат, нито отсъждат присъди.

В крайна сметка има входиран закон за противодействие на корупция, който предвижда механизми за по-качествено разследване на корупционните престъпления по високите етажи на властта, чрез даване и на разследващи функции на дадени категории лица.

Стою Стоев, Продължаваме промяната

Депутатът изтъкна, че прокуратурата има водеща роля, защото без нея един съдебен процес няма как да се развие.

Стоев обърна внимание и на друг важен аспект от законопроекта, а именно обжалване на отказа на държавното обвинение да образува досъдебни производства.

Целия разговор вижте във видеото.