Общество

Климатолог: Това е най-топлият октомври от 44 г. насам, ноември също ще е над нормата

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отклоненията от нормите в температурите са големи. За последните 44 г. това ще бъде най-топлият октомври. Следващите 4 дни също ще бъдат достатъчно топли, за да поддържат тази аномалия.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria климатологът Симеон Матев.

Морската вода също е топла, има хора, които още се къпят. Миналата събота и неделя плажовете са били толкова пълни както през юни.

В следващите дни ще има много валежи около Италия.

Сняг в момента има в северните части на континента - около 5-10 см за Скандинавския полуостров. Там са по-ниски от обичайните температурите.

През следващите 10-11 дни има вероятност за превалявания. Има възможност за големи количества да паднат тук-там, но не е сигурно все още, тъй като това е дългосрочна прогноза.

Ноември също ще бъде много топъл спрямо нормите. С една 60-70% вероятност през ноември температурите у нас ще бъдат по-високи от обичайните.

Първият сняг, ако не станат някакви изненади, преди 15-20 ноември няма да се случи. След това е възможно без да казваме кога. Ако гледаме времето през последните години сигурно на Коледа няма да има сняг, но ще видим.

Тази нощ ще има частично лунно затъмнение. Ще попаднем в полусянката на земята. Около полунощ - 01:26 минути ще е максимумът на това затъмнение.

Вижте цялото интервю във видеото.