Свят

Израел разшири офанзивата по суша и продължава бомбардировките над Газа (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Три седмици след началото на войната Израел нанесе още атаки по въздух в Газа и обяви, че засилва офанзивата по суша, но без да дава официален старт на сухопътната си операция.

„В допълнение към атаките от последните дни – сухопътните сили разширяват дейността си. Израелската армия действа с голяма сила на всички нива, за да постигне целите на войната“, каза Даниел Хагари, говорител на израелските сили.

Израелските власти отново предупредиха палестинците да се изтеглят към южните части на Газа. Интензивните удари доведоха до прекъсвания на интернета и комуникацията в ивицата, а хуманитарни организации загубиха връзка със служителите си на терен.

Междувременно от Хамас изстреляха още ракети към Израел и отхвърлиха твърденията на еврейската държава, че използват болници като бази за атаките си.

А от ООН предупредиха, че бомбардировките изправят палестинския анклав пред „тотален колапс“, защото – вместо около 500 камиона с хуманитарна помощ, както досега, в ивицата влизат средно по 12 на ден.

 

Освен това доставките, които влизат, не включват гориво за операциите на ООН. То е от съществено значение за болниците, инсталациите за обработка на вода, за производството и дистрибуцията на храни.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН

 

ООН прие резолюция на арабските държави с призив за незабавно хуманитарно примирие. В Общото събрание обаче Израел и САЩ се обявиха против текста, защото в него не се споменава Хамас.

 

Другата липсваща дума в тази резолюция е „заложник“. Не се споменава за невинните хора, включително съграждани на хората в тази зала. Много от вас имат граждани, които са държани за заложници от Хамас и други терористични групи.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН

 

Ръководителят на делегацията на ЕС в ООН призова ислямистката групировка да освободи всички заложници. По-рано лидерите от блока настояха за хуманитарна пауза в Газа.

И тази седмица ситуацията в Близкия изток предизвика и нови масови демонстрации в Европа, САЩ и в ислямския свят. С акция на централната гара в Ню Йорк десетки призоваха за прекратяване на огъня.