Местни Избори 2023

ПП-ДБ ще обжалва пред ВАС решението за отмяна на машинния вот

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov Vasil Pandov PP DB FB Снимка: Facebook

Решението на ЦИК, с което преди няколко часа беше отменен машинният вот, е посегателство върху провеждането на честни демократични избори. Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, бе установено, че машините съответстват на изискванията.“

Това каза Васил Пандов от ПП-ДБ по време на извънреден брифинг пред парламента.

ЦИК не са изчакали МЕУ да се произнесе със своето решение. Това ни дава основание ние да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че закоността ще възтържествува и конституционните права на българските граждани ще бъдат съблюдавани“, обяви Пандов. 

По неговите думи, крайният срок за сертифицирането на машините за гласуване е утре.

Не може цялата държава и изборният процес да стане жертва на една шпицкоманда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка в парламента и накрая завърши в ЦИК, които да вземат своето решение близо 24 часа преди крайния срок“, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Ако сте усетили натиск към някого, имате още време, за да покажете, че сте институция, която взема правилните решения“, обърна се Петков към членовете на ЦИК.

 

ДАНС е инструмент на дълбоката държавата. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие.

Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“

 

„Време е всички българи да кажат „стига толкова“! Време е да направим същото, така че всякакви манипулации да бъдат нищожни в сравнение с големия вот, който българските граждани могат да направят“, каза още Петков и призова за масово гласуване в неделя.

„Беше проведен Председателски съвет, на който ние отказахме да присъстваме и на който се разглеждаше законосъобразното провеждане на изборите. Какво общо има Председателският съвет с местните избори?“, каза Никола Минчев.