Местни Избори 2023

МЕУ твърди, че е завършило сертифицирането на машините в срок

От Euronews България Euronews България

„Министерство на електронното управление публикува и изпрати в ЦИК в законоустановения срок доклада за оценяване на съответствието на машините.“

Това обявиха от ведомството, след като по-рано днес ЦИК отмени машинното гласуване с мотива, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване, а това е ключово изискване в Изборния кодекс.

„Публикувано е и решението на МЕУ, Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС), с което трите институции удостоверяват съответствието на машините“, посочват на фейсбук страницата си от МЕУ и препращат към решение на ведомството от последните 2 часа.

Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове на тези машини, получени са на 16-и октомври, по закон имаме двадесет дни да ги удостоверим. Не са направени констатации, с които да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията, и че с тях не може да бъде гласувано. Въпреки краткото време, никога екипите не са били толкова големи, имаме всякакви експерти, всички са подписали протоколите и докладите, с които всеки един от тях стои зад думите си, че никой от тях не е открил причина да не сертифицираме или удостоверим машините за електронно гласуване“, подчерта зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев на извънреден брифинг тази вечер.

Той отказа да коментира доклада на ДАНС, защото не се е запознал с него.

На въпрос дали е заснемал или опитвал да компрометира машините, Стойнев коментира:

„Нека да излязат проверките, и ако има каквато и да е информация, ще коментираме тогава. Продължавам да твърдя, че машините са годни за гласуване и ние не сме намерили нито една причина това да не бъде извършено. По време на процеса са направени множество проверки, доклади и скрийншоти, от различни експерти, и това е документирано“, посочи зам.-министърът.

„За да обясним процеса, според методиката на МЕУ, която е съгласувана с ЦИК, до 48 часа след подписване на доклада за съответствие, с който реално приключва съответствието, следва да бъде издадено решение за това. Докладът беше подписан от всички проверяващи екипи вчера вечерта, с оглед на което в рамките на 24 часа издадохме решение“, обясни главният секретар на ведомството Ангел Петров.