България

Биляна Вегертседер, БИПИ: Докладът на ЕК отчита дългогодишния проблем с командироването в съдебната власт

От Euronews България Euronews България

Дългогодишните проблеми по отношение на конкурсите и командироването в съдебната власт са намерили място в новия доклад на ЕК за върховенството на закона у нас.

Това заяви Биляна Гяурова-Вегертседер - директор на Българския институт за правни инициативи, в ефира на "Добро утро, Европа".

"Фактът, че това е първата препоръка в доклада показва, че ЕК е разбрала един много сериозен проблем за системата, водещ след себе си и съмнения за злоупотреби, непотизъм, конфликт на интереси и прекомерно влияние на административните ръководители в тази система", заяви Гяурова-Вегертседер.

Тя даде и пример с настощия ВСС, който през своя 5-годишен мандат, изтичащ през октомври тази година, е организирал само един конкурс, а наскоро още един за ВКС.

"Това означава стотици магистрати, съдии, прокурори, които искат да растат вътре в системата, но няма как да го направят, защото по незнайно какви причини ВСС не може или не желае да се организира и да провежда редовно такива конкурси. Така се стига до порочната практика с командироването, което по принцип е предвидено като изключение, но при нас се е превърнало в правило", каза Гяурова-Вегертседер.

Имаме съдии, които са командировани в даден съд 5-6-7 до 10 години. Това е съдия, който във всеки един момент може да бъде преместен на друго място, той няма сигурност и е зависим от административния си ръководител.

Биляна Гяурова-Вегертседер

По думите ѝ отчитането на този проблем от ЕК показва една зрялост, а от друга страна е много силен удивителен знак за ВСС и законодателите какво трябва да променят.

Гяурова-Вегертседер изтъкна, че проблемите свързани с отчетността на главния прокурор вече са уредени и са част от българския План за възстановяване и устойчивост, което по думите ѝ представлява вече един доста по-сериозен ангажимент от гледна точка на неговото изпълнение, защото е обвързан и с конкретни финансови параметри.

Тя посочи още, че в Министерството на правосъдието е имало работна група, занимаваща се точно с изготвянето на конкретни допълнения и промени в НПК, насочени към възможността за реализиране на наказателна отг на главния прокурор.

Гяурова-Вегертседер подчерта, че поемането на наказателна отгоговорност не е нещо еднозначно и винаги трябва да бъде скрепено с набавянето на безспорни доказателства, както и с изработването на една достатъчно детайлна и прозрачна процедура, така че евентуално нарушение или престъпление извършено от главния прокурор да бъде доказано по един безспорен начин.

Целия разговор вижте във видеото.