Общество

Животновъд: Получихме трохи, протестът ни няма нищо общо с изборите

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не получихме компенсациите във вида, в който искахме. Получихме трохи. Ние проведохме много срещи с министри, включително и по време на служебното правителство, на които обяснявахме, че има нужда от увеличаване на бюджета по мерките.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime Цветомир Христов, член на УС на Обединение „Български животновъди“.

Ставката в сектор „Говедовъдство“ по сегашната схема бе 73 лв. на животно срещу 192 лв. в предходната година.

„Представете си колко хора са си направили сметката предварително, разчитат на тези средства, за да покриват разходите си“, посочи Христов.

Той обясни, че протестите са планирани на базата на обявения бюджет, който е бил намален в сравнение с предходната година, но дори и на негова база изчисленията на фермерите показвали по-висока ставка от изплатената.

Няма виртуални крави“, подчерта фермерът.

Когато подаваме сигнали срещу нас започват атаки. Къде влизат на проверки? Няма как държавен служител да отиде там, където знае, че има пропуск и да признае, че от 10 години тази ферма взима субсидии.

Ние нямаме призма, през която отмрели или отпаднали животни, да ги отпишем“, обясни животновъдът.

„Сухото мляко продължава да пълни пазара. Вносът на замразено месо продължава да пълни предприятията, които преработват. В ЕС има закон, който забранява да бъде консумирано месо, замразено преди повече от 6 месеца. Но това месо идва при нас, влиза във фабриките и излиза на пазара“, посочи Христов.

„Протестната ни готовност остава. Протестът няма нищо общо с изборите. Не ни интересуват избори, както и нямаме време да гледаме телевизия. Ние работим по 16 часа във фермерите“, каза фермерът.

Нашата организация беше първата, която подкрепи земеделския министър с декларация. Смятахме, че той е производител и го имахме за близък човек до нас, но се оказа, че сме подлъгани. Оказа се, че не можем да водим диалог и че и той като много други е подведен от разни статистики в администрацията и кухи фрази като „виртуални животни“, което ни обижда. Ние не сме престъпници. Не може по този начин да ни обвинят всички“, подчерта Христов.

 

Целия разговор вижте във видеото.