Политика

„Аз вярвам на машините“: Според Денков вотът не е компрометиран

От Euronews България Euronews България
Nikolay Denkov BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„По никакъв начин не е компрометиран вотът. Ще гласувам с машина и винаги съм го правил. По-лесно е, по-удобно е. Аз вярвам на машините.“

Това заяви премиерът акад. Николай Денков от Брюксел по повод обвиненията на опозицията, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнев е записал непозволена информация за машините за гласуване.

„Фактите са, че в момента машините работят като принтери, т.е. всеки като гласува може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и от машината, да я пусне в урната и след това се броят тези бюлетини“, подчерта Денков.

Той добави, че от тази гледна точка е абсолютно ясно, че никой не може да бъде излъган по този начин, защото вижда какво ще пусне като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини, предаде БГНЕС.

„Виждам някаква теория на конспирациите и в този доклад, но можете ли да си представите човек, който ще прави нещо толкова конспиративно и ще го прави пред други хора, ще го прави на запис, който е наличен“, отбеляза премиерът.

Денков увери, че няма абсолютно нищо, което да е притеснително, освен това, че се използва цялата ситуация, за да се постави отново под въпрос гласуването с машини.

„Опозицията много иска да използва ситуацията като нов повод, с което да се опита да събори правителството. Това, което също знаем, е, че ГЕРБ и ДПС от много време искат да премахнат машините, така че може би за тях това е един удобен начин това да се случи“, каза още той.

Премиерът допълни, че решението за гласуването трябва да бъде на ЦИК. „Кодът е защитен с пароли от трима членове на ЦИК, те са затворени, така че без ЦИК нищо не може да се промени по машините. Затова казвам, че има много шум, но малко съдържание в това, което се представя като обвинения“, обясни той.

Денков коментира по отношение на отправените обвинения към заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов, че винаги в такива случаи е редно да се направи проверка и резултатът от нея да покаже дали той е нарушил някакви правила.

„Трябва да видим дали е просто капан, или е нещо, което той е допуснал да се случи. Ако е допуснал грешка, разбира се, ще бъде освободен, но това трябва да стане след проверка“, заяви той.

„Ако решат, че искат да преформатират управлението, тогава ще отидем в друг формат и резултатът ще бъде друг“, каза още той и уточни, че не е чул колегите от „Демократична България“ да са харесали този сценарий.

България е склонна да се съгласи на по-високи национални вноски на държавите членки в общата каса на Европейския съюз поради необходимостта от допълнително финансиране на приоритетни проекти. Премиерът акад. Николай Денков е изразил официално тази позиция на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.