Политика

Без кворум в парламента, ИТН поискаха арест на заместник-министър заради кодовете на машините за гласуване (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

"Дойде доклад на ДАНС, от който става ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е на флашка. На тези избори не трябва да има нито една машина. Всички са компрометирани”. Това заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ", подчертавайки че Стойнов трябва да бъде арестуван.

"Това е държавен преврат. Ще извикваме ЦИК и временно изпълняващият длъжността министър-председател Мария Габриел, ще вземем решение, защото трябва да се реагира”, каза още Йорданов.

"ЦИК ще вземат решение и ще обявят, че на изборите в неделя ще се гласува само с хартия", увери по-късно той.

“Незабавно трябва да бъде задържан заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов и да бъде разпитан”, заяви и независимият народен представител Радостин Василев. Към 13:45 ч. стана ясно, че Стойнов е бил на разпит в ДАНС.

"Председателят на Народното събрание е уведомен от ДАНС, че заместник-министър на електронното управление е заснел генериране на код. Кодът е ключ към софтуера и се генерира в Министерство на електронното управление", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Някой иска да открадне изборите в България. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат опорочени. Това е нечувано като история досега", коментира съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Машините очевидно се компрометираха с този доклад на ДАНС, който излезе. Правителството трябва да подаде оставка", категоричен бе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.


Извънредното заседание на Народното събрание пропадна заради липса на кворум. Регистрираха се едва 11 депутати от "Има такъв народ".

В пленарна зала не влезе нито един депутат от ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, БСП и “Възраждане”.