Местни Избори 2023

Председателят на Обществения съвет към ЦИК: Държавата не направи нищо срещу „изборния туризъм“

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„За съжаление, държавата не направи абсолютно нищо срещу „изборния туризъм“. За мен отговорността е на всички, замесени в процеса, защото никак не е лесно да си смениш адресната регистрация.“

Такова мнение изказа в „Добро утро, Европа“ Цветелина Танева, председател на Обществения съвет към ЦИК. Тя обърна внимание също, че най-важното, когато избираме начина на гласуване, е да сме убедени в кой вид избори искаме да участваме.

 

Ето какво още сподели Танева:

Публичното обявяване пред всички в кои избори искаме да участваме, беше един от най-спорните въпроси в методическите указания. Но такива са правилата.

Най-важното е, избирайки машина или хартия, да сме убедени в какво ще участваме, защото нямаме право на връщане назад. Аз лично бих избрала "избирам всичко".

Ако избереш, че не желаеш да участваш в някой от видовете избор, после разглеждайки бюлетините, няма крачка назад. След като изберем в какви избори искаме да участваме, минаваме към бюлетините, първо са за общински съветници, след това е гласуването за кмет на община, след това кмет на район или кметство.

Можем да се върнем след това да видим за кого сме гласували, да коригираме, ако сме сбъркали нещо. След това излизат всички бюлетини, предаваме ги на член на секционната комисия. Гласуването с хартиена бюлетина си е по стария начин.

На феномена "невалидна бюлетина" се натъкнахме на предните избори - излизаха бели бюлетини, надяваме се този проблем да не се появи и на тези избори.

Нека да поздравим ЦИК за смелото решение да промени протоколите. Нашите наблюдения на последните избори показаха,че голяма част от грешките в протоколите беше заради неспазване на методическите указания.

В изборната нощ може да си пуснем системата за видеонаблюдение.

Моят съвет е да отидем да гласуваме, дори и с опцията "не подкрепям никого". Това е демокрация - да отидем и да покажем нашето отношение.

Има много препоръки за промяна на Изборния кодекс, най-малкото е да има повече време между двата тура на изборите, за да могат кандидатите за балотаж да имат повече време.

 

Цялото интервю вижте във видеото.