Общество

Психолог: Пияните и дрогирани шофьори страдат от дефицити, с които трябва да се преборим

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Форсирането на автомобила носи адреналин и наслада на шофьорите. Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria д-р Зорница Тоткова, психолог от Института за изследване на населението и човека към БАН. Но при пиян и дрогиран водач, става дума за проблемно поведение. И трябва да се борим с конкретен дефицит.

 

Ето какво още каза тя:

Форсирането на автомобила носи адреналин на шофьорите. Носи им наслада. Те демонстрират – колата ми е по-шумна, по-бърза, аз съм състезател, аз живея по други правила...

Това са тези хора, които наскоро са си взели кола, обичат високите скорости и решават, че адреналинът и насладата може да бъдат засилени и чрез модифициране на автомобила. Което е наказуемо по закон.

За да бъде приложен един закон, наказанията трябва да бъдат бързи и ефективни – да няма как да се разминеш.

Когато обществото наблюдава тази тенденция – че повечето шумни коли са спирани – младите ще се замислят малко повече, преди да си модифицират колата и да я карат по улиците на големите градове.

При пияните и дрогираните водачи ситуацията е малко по-различна. Тук не говорим просто за наслада и адреналин, а за системно проблемно поведение. Към тях трябва да се адресират конкретни мерки. Това се случва чрез различни програми за интервенция – за да се борим с конкретен дефицит на водача.

Когато един водач употребява системно алкохол, най-вероятно проблемът не е само в това, че му харесва да пие и да шофира, а че му харесва да употребява. Тук можем да говорим и за заболяване, което е редно да бъде лекувано.

 

Цялото интервю вижте във видеото.