Свят

В Газа влязоха още камиони с помощи и още израелски военни  (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За втора поредна нощ израелската армия е влязла по суша в Газа, а целта на операцията са били военни обекти на Хамас. За 24 часа са нанесени близо 250 въздушни удара в палестинския анклав, включително срещу тунели на бойците.

От Хамас също изстреляха ракети срещу вражески позиции. И твърдят, че при нападения от израелските сили са били убити десетки от взетите заложници. Медии в Египет съобщиха за взривове на границата с Израел, а от еврейската държава коментираха, че са открили "въздушна заплаха" над Червено море и са реагирали.

Постоянният наблюдател на Палестинската автономия в ООН призова Общото събрание да приеме резолюция на арабските държави за незабавно спиране на огъня и доставки на хуманитарна помощ в Газа.

 

Изберете справедливост вместо отмъщение. Изберете да защитавате закона, вместо да оправдавате нарушаването му. Изберете мир, без повече войни. Гласувайте, за да сложите край на близо три седмици на най-лошите международни стандарти, каквито не сме виждали от десетилетия.

Рияд Мансур, постоянен наблюдател на Палестина в ООН

Постоянният представител на Израел в ООН настоя лидерите да не подкрепят резолюцията.

 

В тази резолюция липсват действията на Хамас. Авторите твърдят, че са загрижени за мира. Но покварените убийци, които започнаха тази война, дори не се споменават. Не се споменават.

Гилад Ердан, постоянен представител на Израел в ООН

Една след друга болниците в Газа спират работа и от ООН настояват за още доставки на хуманитарна помощ. Така и днес лекари и камиони с консумативи влязоха в анклава от границата с Египет. А от здравното министерство в Газа публикуваха имената на всички над 7000 души, убити от началото на войната, след като американският президент се усъмни в броя на жертвите. 

Успоредно с жертвите, нараства и броят на заложниците, взети от Хамас, откъдето настояха, че никой в плен не може да бъде освободен, докато няма спиране на огъня.