Свят

Хуманитарната криза в Ивицата Газа достигна безпрецедентни размери

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хуманитарната криза в Газа достигна безпрецедентни размери. ООН съобщи, че преустановява хуманитарните операции заради засилените израелски въздушни удари и недостига на гориво. Медицинските заведения не са в състояние да се справят с потока от пациенти на фона на острия недостиг на лекарства, вода и гориво.

От 7 октомври насам 12 болници и 46 клиники за първична медицинска помощ в Газа вече са спрели работа поради щети, липса на електричество, консумативи и персонал.

Местните власти съобщават, че повече от 40% от всички жилища в ивицата Газа са разрушени или повредени, което принуждава населението да търси подслон.Местните жители и спасителите се надпреварват да изваждат оцелели изпод развалините, понякога с голи ръце.В Хан Юнис в склада на болницата "Насър" се доставят основни материали.Медицинските центрове изпитват опасен недостиг на гориво, чиста вода и оборудване за първа помощ, а отчаянието на разселените жители на Газа нараства. Оцелелите в този импровизиран център казват, че са изтощени.

Трябваше да дойда с 9 членове на моето семейство с две коли, за да потърся подслон в този лагер и да избягам от бомбардировките, разрушенията и убийствата. Трябваше да остана на открито и сред жегата в продължение на 10 дни, за да получа палатка.

Абу Ибрахим Закут, разселен жител на Газа от Джабалия

Хадеел е само една от хилядите, принудени да бягат от бойните действия в Ивицата Газа.

Не искаме война, искаме тя да спре, толкова сме уморени.  Буквално сме претоварени. Стоим на дълги опашки само за да използваме тоалетните. Нямаме дори основни човешки права. Приличаме на безжизнени тела.

Хадеел Ал-Наджар, разселена жителка на Газа от Джабалия

ООН твърди, че в Газа има 1,4 милиона вътрешно разселени хора. Близо 590 000 от тях са подслонени в определените за целта спешни приюти. Но пренаселеността е все по-голям проблем, а лагерите прехвърлят вече 2,5 пъти над определения им капацитет за приютени хора.