Политика

Христо Иванов, ДБ: Десните виждания кореспондират с левите на фона на кризата

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Десните виждания кореспондират с левите на фона на кризата. На фона на това, че ние така или иначе бяхме част от управленската коалиция досега. И най-възможното нещо в този парламент е да се опитаме да реконстриураме досегашната управленска коалиция по един малко по-добър начин. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов аргументира търсенето на подкрепа от страна на БСП в случай, че тяхната формация получи третия мандат за съставяне на правителство.

Това, което видяхме в предишния период е, че дава къси съединения. В рамките на първия мандат беше положена добра основа – беше изработена законодателна програма. Считаме, че е добре да се работи върху нея. Ако президентът даде третия мандат на нас, ние сме длъжни да опитаме да излъчим управление и най-лесният начин това да стане е на база на досегашната коалиция, със съответните корекции на база лошия опит който имаме (освен постиженията, защото има и такива)“, убеден е Иванов.

 

Ние смятаме, че третият мандат е кризисен мандат. Ние сме с 16 души в парламента и той няма да дойде при нас, защото сме спечелили изборите, а защото ще бъде оценен фактът, че ние сме една идея по-диалогични. Този мандат не е наш, той ще бъде мандат на републиката, от гледна точка на това да не си причиняваме още едни избори. Ние отчитаме, че изборите бяха спечелени от „Продължаваме промяната“. Така че ние ще гледаме на него като на един втори опит с третия мандат за първи мандат. Защото смятаме, че „Продължаваме промяната“ в крайна сметка получиха моралния мандат от обществото да реализират очакванията за отваряне на една нова страница за промяна.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България"

Причината да смятаме, че е важно в този парламент да се създаде правителство, са едни много ясни приоритети, които излизат на дневен ред сега, посочва съпредседателят на „Демократична България“. Те не просто са важни, но сега е времевия и политически прозорец, в който те трябва да се решават. Ако това лято загубим време в подготовка и провеждане на предизборна кампания, вместо например да работим за подготовка на страната за много сериозните енергийни турбуленции, които очакват целия европейски континент, ние ще загубим времето да сме колкото се може по-добре подготвени за това, което може да се случи зимата, категоричен е той.

По отношение на решението на Конституционния съд главният прокурор да бъде изслушван в Парламента на всеки три месеца, Иванов смята, че това е „много важна стъпка“ в съдебната реформа. И припомни, че това е предложение на „Демократична България“ в по-предното, 45-о Народно събрание.

Цялото интервю вижте във видеото.