Общество

Предложение: Прагове за седем наркотика да определят дали шофираш дрогиран

От Euronews България Euronews България
Druch Check Test Za Narkotici Снимка: draeger.com

Трима министри – на здравеопазването проф. Христо Хинков, на вътрешните работи Калин Стоянов и на правосъдието Атанас Славов, предлагат промени в правителствена наредба, с които ще се въведат прагове за наличие на 7 вида наркотични вещества в кръвта на шофьорите. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане поправки.

Като основна причина за предвиденото разграничаване при изследванията, министрите посочват „въвеждане на надлежен ред за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози“ и изменение в Наказателния кодекс, "съгласно което който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, установена по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от 500 до 1500 лв."

Подробно е обяснено как ще се изследва количеството на 7-те вида наркотици. 
Тестът за наркотици задължително ще се потвърждава с кръвно изследване, а при отказ - на остатъка от слюнка по него. ''Употребата на наркотични вещества или техни аналози, установена с тест, се потвърждава с химико–токсикологично лабораторно изследване на кръвна проба, а в случаите по чл. 5, ал. 4 – с химико–токсикологично лабораторно изследване на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата'', пише в предложението.

''Към момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотични вещества или техни аналози при предварителното изследване на орална течност (слюнка), отказват предоставяне на кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба, респ. налагането на санкция. С предложената промяна, при подобен отказ като проба за изследване се изпраща тест-касетата от извършеното предварително изследване за допълнително лабораторно изследване чрез прилагане на доказателствен аналитичен метод'', се посочва още в мотивите за промените.

Когато шофьорът откаже да бъде тестван на пътя, но се съгласи да отиде да даде кръвна проба, полицаите ще издават талон за изследване и определят срок за явяване болницата. А полицаите полицаите ще съпровождат водача до болницата.

„Въвеждането на посочените прагови стойности елиминира сега задаваните от съдебните състави въпроси към експертното изследване, касаещи времето на употреба на наркотичното вещество с оглед дефиниране на субективната страна на деянието, а именно доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог, както определя НК, и доколко водачът е наясно с това. По този начин категорично и еднозначно, въз основа на обективен аналитичен критерий, ще се доказва съответната непосредствена употреба на наркотичното вещество“, аргументират се вносителите.