Euronews Primetime

Проф. Огнян Кунчев: Ако се проявят сдържащи мерки, това ще подейства светкавично

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ако се проявят сдържащи мерки, това ще подейства светкавично – така, както подейства в други държави. Така математикът проф. Огнян Кунчев описа ковид ситуацията у нас и как би продължил да се разпространява вируса в следващите седмици. В ефира на Euronews PrimeTime той даде пример с Португалия, където налагането на такива мерки (маски, дистанция) е довело до овладяване на положението през последния месец.

Ситуацията през последните 10-ина дни се промени, и то повече, отколкото бяха грубите очаквания, каза проф. Кунчев. Според него броят на случаите нараства поради вътрешно заразяване, но и най-вече защото имаме пристигащи туристи, както и българи, връщащи се от чужбина.

Сложно е да се определи кога ще има пик, защото той зависи от това колко туристи ще отидат в Гърция, колко хора ще се върнат от Германия и Австрия, но най-оптимистичният вариант е края на август. Но ако имаме повече изходящи и входящи туристи, може да се достигне още в началото на август или дори края на юли, смята математикът.

Опитът ни досега сочи, че когато на хората им се говори обосновано и аргументирано, те слушат. Носенето на маски е научно доказано, че има ефект, категоричен е проф. Кунчев.

 

В края на август миналата година излезе една фундаментална статия относно носенето на маски. Тя се базираше на изследването в 600 села в Бангладеш на 300 хиляди души в продължение на 4 месеца. Едни от тях носят медицински маски, други – съвсем обикновени маски, трети не носят никакви. Хората, които носеха медицински маски, се оказаха 50% защитени, тези с обикновените маски са около 30% защитени, а другите не са защитени.

проф. Огнян Кунчев, математик

Цялото интервю вижте във видеото.