Euronews Primetime

Доц. Ангел Кунчев: Почти сигурно сме в началото на нова ковид вълна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 07 06 204501

Почти със сигурност може да се каже, че сме в началото на нова ковид вълна. Освен нашите данни, ние виждаме какво се случва и при съседите - най-вече на юг от нас, преди това беше на запад. Това каза в студиото на Eurinews PrimeTime главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод повишените нива на заразяемост с ковид у нас.

„Тези два варианта, които вероятно са в основата на тази нова вълна – ВА.4 и ВА.5 на „Омикрон“ досега вършеха каквото можеха далеч на изток, в Китай, така че имаме доста информация и знаем какво може да се очаква. Ръстът е постепенен, не е толкова интензивен, както беше при предишните вълни, но за сметка на това е постоянен. А и ние сме в самото начало на нарастването“, поясни доц. Кунчев.

Коронавирусът е доста трудно предвидим, нямаме такъв опит, както с другите респираторни вируси, но вероятно в края на юли – август ще стигнем пика на сегашната вълна, прогнозира той.

За момента не е нужно да се връщат ограниченията. Има известно неразбиране – по плана, който в момента действа, и на базата на който се вземат решения, България е разделена на 6 големи зони и във всички тях нивото все още е нулево (синя зона). Очаквам, че до края на седмицата София ще премине в първия етап (зелена зона). А в нулевия етап не се предвиждат никакви мерки, уточнява главният здравен инспектор.

 

Ако човек желае да се пази, той и сега може да носи маска, и аз го препоръчвам, особено за тези, които имат някакви причини да са по-притеснени – здравословно състояние, имунитет и т.н. По-високите възрасти също могат да носят маска, аз го препоръчвам – както и дистанцията, както и хигиената, дезинфекцията... Всичко това са ефективни мерки и няма нужда някой да ни ги налага със заповед, някой да следи за тяхното изпълнение, за да ги изпълняваме. Разбира се, ако продължат така нещата, ще бъдат въведени най-напред най-меките мерки. Засега за София, Пловдив и Варна ще препоръчаме задължително носене на маски в лечебните заведения и навсякъде другаде, където има струпване на хора на закрито. Така че, на море засега няма да ходим с маски.

доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

Цялото интервю вижте във видеото.