Euronews Сега

Ръст на летен COVID в Европа

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Във Франция отново беше регистриран ръст на заразените с коронавирус. По данни на здравното министерство напоследък новите случаи са по 200 000 на ден. Аптеките в цялата страна, като тази в Лион, не могат да се справят с наплива от желаещи да се тестват. Лион буквално е залят от поредната вълна на болестта, като главният причинител е Омикрон вариантът. 

 

Тази седмица виждаме увеличение на броя на тестовете и броя на положителните проби. Днес, например, направихме 30 теста, повече от предните дни. И половината от хората бяха с положителен резултат за COVID. Така че можем да говорим за рязко нарастване на инфекциите. 

Еруан Грео – магистър по фармация 

Френските власти напомнят отново за важността на носенето на маски, особено на открити места с много хора и в градския транспорт.

Германия също бие тревога. Броят на новите инфекции е нараснал до 150 000 на ден. Това е малко по-ниско от числата във Великобритания – 154 500 случая. В Италия има около 132 000 случая на ден. Подобна тенденция на "летен COVID" отбелязват властите във всички европейски страни, наблягайки на силната вирулентност на Омикрон. Това може да провали летните ваканции и планираните пътувания на европейците.