Euronews Primetime

Евродепутат: Експертиза показва, че кадрите с кюлчета са манипулирани

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Депутат от ЕНП съобщи, че българската прокуратура е направила петорна експертиза на снимките в дома на Бойко Борисов. 

Според Томас Здеховски снимките на златни кюлчета и евро от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов са манипулирани. Това разбрал самият той след като получил от българската прокуратура. Институциите у нас не са запознати с експертизата, а от Прокуратурата съобщиха за Euronews Bulgaria, че това е тяхна служебна кореспонденция с евродепутата. 

Според цитираната от евродепутата експертиза резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Това обясни депутатът от ЕНП Здеховски по време на заседание на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент.

 

Прегледът показва още, че има множество промени в характеристиките на файла, манипулирани са датите и са премахнати метаданните на някои от снимките.

Томаш Здеховски - зам.-председател на Комисията по бюджетен контрол в ЕП

Твърдението за резултати от експертиза, поръчана от прокуратурата, изненада правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова. 

 

Аз се осведомих от медиите, че главния прокурор е уведомил Европейския парламент. Министерство на правосъдието няма правомощия да наблюдава конкретни досъдебни производства, не разполага с тази експертиза. Очаквам главния прокурор Гешев да дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо българските народни представители.

Надежда Йорданова - министър на правосъдието в оставка

Коментар дойде и от представители на ГЕРБ.

 

Очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни последните две години, колкото може по-скоро да бъдат разобличени.

Томислав Дончев - зам.-председател на ГЕРБ

Председателят на партията Бойко Борисов все още не е коментирал. А официално съобщение от българската прокуратурата за резултати от петорна експертиза до българските медии и общество до този час също няма.