Политика

Проучване: Ваня Григорова и Антон Хекимян спорят до последно кой да отиде на балотажа в София

От Euronews България Euronews България
Vanya Grigorova Vasil Terziev Anton Hekimyan Колаж: Euronews Bulgaria. Снимки: БГНЕС

Борба до последния момент кой ще стигне до балотажа в София, предвижда последното социологическо проучване на Центъра за анализа и маркетинг. Сигурен победител на първия тур е кандидатът на ПП-ДБ-СС Васил Терзиев, сочат данните от анкетата. Засега фаворит за второто място е претендентът на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, но кандидатът на левицата Ваня Григорова също има своя шанс.

Резултатите от проучването показват, че за Васил Терзиев биха гласували 32,6% от заявилите, че ще гласуват столичани. Втори е Антон Хекимян с 23,4%, следван от Ваня Григорова с 19,5%.

Кандидатът на „Възраждане“ Деян Николов събира 9,7% подкрепа. Ивайло Вълчев от ИТН би получил 6% от гласовете на столичани. След него се нарежда Вили Лилков, издигнат от местна коалиция „КОД“), който получава 4,5 на сто подкрепа. 

Вотът за общински съветници се разпределя по следния начин: 

33,5% ПП-ДБ
24,10% ГЕРБ-СДС
12,4% БСП
10,8% „Възраждане“
5,9% ИТН
3,4% КОД

Има преливане от „Възраждане“ към БСП, каза директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов. Той отбеляза, че успешната кампания на Ваня Григорова тегли листата на БСП напред.

На въпрос „Смятате ли да гласувате на местните избори на 29-и октомври“ 43,5% от анкетираните жители са посочили „Ще гласувам и съм решил за кого“, 14,7% - „Ще гласувам, но не съм решил за кого“, 18,6% - „Още не съм решил дали да гласувам“, а 23,2% - „По-скоро няма да гласувам" и без отговор.

На втори тур Васил Терзиев би победил с 58% спрямо 42% за Антон Хекимян. Ако пък Ваня Григорова стигне до балотажа, то тя би събрала 37% спрямо 63% за кандидата на ПП-ДБ-СС.

Част от избирателите на ГЕРБ биха гласували за Васил Терзиев, посочи Павлов.

 

Проучването е финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг и е проведено в периода 19 – 24 октомври 2023 г. В него са участвали 804 пълнолетни граждани на столицата. 1% от анкетираните съответства на около 10 000 души. Методът на формиране на извадката е двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата. Методът на регистрация на информацията е пряко стандартизирано интервю. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове, 95% гаранционна вероятност е ±3,5%.