Общество

След COVID-19: До колко време след оздравяване усещаме симптомите?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Празните улици по време на пандемията от COVID-19 вече са далечен спомен за мнозина. Но при някои симптомите след коронавирусна инфекция продължават със седмици, а може би и с повече от година. Ново проучване, ръководено от изследователи от Имперския колеж в Лондон, показва, че десетки хиляди хора в Англия може да имат трайни симптоми на COVID-19 повече от година след заразяването.

Събрахме информация за 3 милиона души и около 2,4 милиона от тях ни дадоха съгласието си да продължим да проследяваме случаите им. И това, което направихме, е да се върнем при 800 000 от тези хора, от които около 250 000 взеха участие, и да ги попитаме за техните симптоми след COVID и да разберем кои продължават да имат болежки.

Професор Пол Елиът, ръководител на катедрата по епидемиология и медицина на общественото здраве в Импириъл Колидж Лондон

Елиът казва, че това е едно от най-мащабните проучвания на COVID-19 в света. To установява, че 7,5 % съобщават за постоянни симптоми, продължаващи 12 седмици или повече, а 5 % съобщават за симптоми, продължаващи повече от година. Учените все още не знаят какви са причините за продължителния ефект.  

Установени са около 200 широко вариращи симптоми, включително умора, затруднена концентрация и болки в ставите. Смята се, че между 10 и 30% от хората са ги изпитали под някаква форма след възстановяване от коронавирусна инфекция. Проучването установява, че е по-вероятно този тип симптоми да се проявят при жените.

Установихме, че хората с постоянни симптоми имат много по-лошо качество на живот. Те например имат по-лош режим на сън, по-вероятно е да съобщават за симптоми на тревожност и депресия, по-вероятно е да съобщават за множество симптоми, а не само за един или два. Те могат да имат шест, седем, осем различни симптома.

Професор Хелън Уорд, професор по обществено здраве в Имперския колеж в Лондон

Проучването е изготвено въз основа на отговорите на анкети от над 270 000 възрастни в Англия. От тях повече от половината съобщават за положителни тестове за COVID-19 между 2020 и 2022 г. Изследователите са установили също, че една трета от респондентите са се подобрили.