Общество

Проф. Кюркчиев, имунолог: Крайно време е COVID-19 да бъде изваден от списъка с опасните инфекции

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Коронавирусите вече водят до сезонни епидемии. В САЩ на съвещание на Центърът по контрол на заболяванията се направи извод, че се очаква заболеваемост като миналата година. Този вирус и грипния също ще бъдат основните през есенно-зимния сезон.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria имунологът проф. Доброслав Кюркчиев.

Огромна част от хората се изживяват като имунокомпрометирани. Препоръчва се ваксинация на заплашените контингенти. Аз се ваксинирах без да попадам в групите, които са застрашени. Единственият ми проблем беше, че ме засърбя ръката.

При децата нещата също преминават благоприятно, на Запад не се препоръчва да се ваксинират.

Крайно време е COVID-19 да бъде изваден от списъка с опасните инфекции, ставаме за смях като карантинираме класове при случай на вируса. Никъде по цивилизования свят вече няма карантини.

Според мен имуностимулатори трябва да се прилагат само на хора с компрметират имунитет, доказан с лабораторни изследвания. Честа грешка е имунитетът да бъде третиран колчиествено. Той е качествено трайно явление, той трябва да бъде балансиран, а не подсилван.

8% от човешката популация страда от имунни заболявания. Ако няма данни, че се нуждае от имуностимулатори не трябва да го прави. Това да се пият витамини като бонбони не трябва да се прави. Това, че нещо е природно не го прави полезно.

Физическата сила и имунитетът нямат общо. Това не е същото. Това е строго координирана система между клетки. Балансът се постига, ако човек усеща, че боледува извънредно много, тежко и дълго, тогава се правят изследвания и, ако има необходимост се подпомага. Иначе не мисля, че е нужно да се взимат някакви мерки.

Вижте цялото интервю във видеото.