Местни Избори 2023

Ваня Григорова: Ключовите публични дейности трябва да се върнат в ръцете на общината

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Оттеглянето на общината от икономиката е един от най-големите проблеми на столицата.  Това каза в ефира на Euronews PrimeTime кандидатът за кмет на София от коалицията "БСП за България" Ваня Григорова.  По думите ѝ това се случва чрез приватизации, концесии и разпродажба на общински имоти. Втори голям проблем е аутсорсинга – да се оставят ключови публични дейности в ръцете на частни компании или неправителствени организации. Като трети голям проблем на града Ваня Григорова очерта градския транспорт, а неговото решаване би довело и до решаването на други проблеми – замърсяването на въздуха и паркирането.

 

Общинските дружества, които управляват градския транспорт са обезкървени и недофинансирани. Това е следствие и  от порочната национална политика в тази област, тъй като има европейски регламент, според който градският транспорт трябва да получава субсидии, но винаги субсидията се орязва от страна на правителствата и не се изплаща в пълния ѝ размер.

„Аз живея с проблемите на софиянци, аз не живея в затворен комплекс и работя това, което работят софиянци. Не съм назначен милионер, не съм потомствен олигарх“, каза още Григорова. Според нея не градът трябва да обслужва пазара, а точно обратното – редно е комуналните услуги да се върнат в ръцете на гражданите. Столичният общински съвет трябва да се състои от представители на гражданите на София, а не на лобисти на софийския бизнес, категорична беше тя.


По отношение на слагане на край на ситуациите „ремонт на ремонта“ Григорова заяви, че когато има проект, който трябва да бъде изпълнен, в него трябва да е уточнено какви трябва да бъдат използваните материали, качеството на изпълнение. Тези параметри трябва да бъдат уточнени достатъчно детайлно, така че частната компания да e задължена да изпълни тези изисквания и да не може да заложи по-нискокачествени материали.

Управлението на София през последните 33 години доведе до отслабване на общинските дружества. Пример за това е фактическото ликвидиране на общинското предприятие за отглеждане на разсад. Ако продължаваше този разсад на фиданки, цветя и т.н. да се произвежда от страна на общината, един проект нямаше да струва пет млн., както е в момента, а щеше да струва два милиона. Ремонтите също биха могли да се извършват от общинско предприятие, това е възможно, но няма как да стане веднага, след като тези предприятия са били обезкървявани в продължение на над 30 години.

Място за всяко дете в детска градина или ясла може да има когато общината го поиска, но очевидно че управляващите в общината не искат. Ако се засили инвестиционният процес това е възможно да се случи в рамките на две-три години, каза още Ваня Григорова.

Вижте цялото интервю във видеото.