Местни Избори 2023

Ивайло Вълчев, ИТН: Модулни детски градини в парковете ще решат проблема в София

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Най-големият проблем на София е един и това е непрозрачното управление. Това е начинът, по който градът се управлява в невидимата си част.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кандидатът за кмет на София от ИТН Ивайло Вълчев.

Следващият голям имагинерен проблем е контролът, който общината упражнява или не упражнява при повечето си дейности.

 

Моят сценарий за София е един диригент, който може и да не може да свири на всички инструменти, но познава перфектно възможностите на всеки един от тях, знае кой да бъде първа цигулка, кой втора, кой инструмент, в кой момент трябва да свири. Човекът, който стои начело на един град трябва да има визията и организаторските умения, а това, на което аз разчитам са хората, които стоят зад мен.

Проблемите на София са едни и същи и решенията на повечето колеги са доближаващи се. Въпросът е да се намери общ език, така че да се работи и свършеното да се вижда от гражданите, а да не се губи време в напразни спорове и едно партийно надцакване за имидж.

Всички идеи, които виждат София като един модерен и „умен“ град са близки до нашите - на тези, които стоят по-вдясно на спектъра. Борис Бонев и Вили Лилков са хора с идеи близки до нашите.

Предпочитам в общинския съвет да влязат хора, които са изключителни специалисти. В общинския съвет е мястото за тесните специалисти.

Край на „ремонта на ремонта“ се слага с контрол. Проблемът в момента е, че общината не е упражнява контрол, когато той е бил нужен. Не приемам за нормално да отидеш и да констатираш, че нещо не е било свършено, да се биеш в гърдите, че ще ги накараш да го свършат пак и да ги глобиш. Контролът трябва да се извършва в момента, в който нещо се изгражда. За това нещо контролът трябва да бъде постоянен.

Наясно сме колко време ще отнеме строежът на нови детски градини - в най-добрия случай около 3 г. и то на местата, на които вече има определени терени. Имаме идеята за изграждането на модулни постройки, което не означава дървени бараки, в периферията на парковете. Това са модерни, но временни постройки, за чието изграждане е нужно много по-малко време. Те могат да поемат децата докато чакаме да бъдат построени нужните детски градини. Отделно от това има и общински постройки, и училища, които не се ползват в пълния си обем, които биха могли да бъдат пригодени за тази цел.

Автомобилите са на трето място по замърсяване на въздуха, когато става дума за фини прахови частици. Въздухът е мръсен и затова, защото улиците не се почистват както трябва. Другото е с какво се отопляват повечето квартали на София. Общината вече работи по този проблем. Може би тя ще трябва да поеме и една социална функция с помощи за екоотопление. Ако градският транспорт работи с електрически превозни средства, ако на такситата се дава възможност, чрез поставяне на слънчеви панели на много сгради, да зараждат и техните автомобили станат електрически, също е решение. Това е постижимо в рамките на един мандат.

За проблема с паркирането има много варианти, въпросът е хората да се обединят около тях. В някой квартали няма как да се строят нови паркинги, но има възможност общината да стимулира собствениците на терени да строят многоетажни гаражи като им дава бонуси във вид на отстъпки от местни данъци и такси, разширяване на съществуващите паркинги. Привърженик съм на идеята в центъра да влизат по-малко автомобили, но не с цената на репресия срещу шофьорите, а с даване на възможности да не го правят.

Вижте цялото интервю във видеото.