Европа

Биляна Гяурова-Вегерстедер: Ако има мъдрост, трябва да влезем в Шенген до края на годината

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Държавите, които продължават да блокират присъединяването на България и Румъния към Шенген - Нидерландия и Австрия - в последните една-две години, този блокаж е предизвикан не от обективни фактори, а от вътрешнополитическите проблеми в тези страни. Те са противници на Шенген по принцип.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегерстедер.

Връзката със съдебната реформа у нас беше правена и от Нидерландия и от Австрия през годините, тъй като един от критериите, които държавите трябва да изпълнят е свързан именно с политическа стабилност и върховенство на правото. Тук се включва и ефективна съдебна система – работещ съд и прокуратура. Тук искам да подчертая много дебело, че на ниво Европейска комисия бяха предприети редица стъпки, които подсказват, че България и Румъния се справят и са покрили критериите.

Добре е, че Денков днес ще пътува за Австрия, защото на нас ни куца комуникацията и през последните няколко години различните формати на правителства и парламенти комуникираха по-засилено с Нидерландия, а Австрия остана встрани. Днешният ход на Денков е правилен. Някак си не успяваме добре да се представим и да изговорим важните за страната ни неща на по-високото ниво.

Вариантът за разделянето ни с Румъния е неприемлив дори чисто геополитически и географски. Статистиката показва, че много малък процент от мигрантите минават през България и Румъния.

Частично приемане на фона на цялостната ситуация в света не се предполага като гарантиращо сигурността в ЕС. Смятам, че ако има мъдрост и по-сериозен поглед в бъдещето, в рамките на испанското председателство до края на годината би трябвало да влезем в Шенген.

Вижте цялото интервю във видеото.