Европа

Руските сили оказват непрестанен натиск върху Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили продължиха да оказват непрестанен натиск върху разрушения град Авдеевка на изток и засилиха обстрела на южната част на Херсон. Във вечерния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските сили са отблъснали близо 20 руски атаки в района на Авдеевка, чиито сгради вече са превърнати в снаряди. Според него руските въздушни удари са поразили близките села.

А военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили шест изстреляни от Русия безпилотни летателни апарати и една крилата ракета през нощта. Президентът Володимир Зеленски заяви, че положението в Авдeeвка и близкия град Марийка е "особено тежко". Той изрази и съболезнованията си за загиналите в Харков.

 

Във връзка с руското нападение срещу терминала Нова Поща край Харков. Спасителната операция е завършена, на всички пострадали е оказана необходимата помощ. Те са общо 17 на брой. Шестима души са загинали при този удар. Изказвам съболезнования на роднините и близките на загиналите. Категорично ще реагираме на всяка проява на терор от страна на Русия.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Областният управител на Херсон Олександър Прокудин съобщи, че при обстрела са били засегнати няколко села, както и транспортни обекти и обекти за производство на храни. Руските сили редовно обстрелват Херсон и селата на западния бряг на Днепър от позиции на източния бряг, където се оттеглиха в края на миналата година.

През изминалата седмица базираният в Съединените щати Институт за изследване на войната съобщи, че украинските сили са преминали Днепър, за да заемат нови собствени позиции и да преследват руските сили. Русия обаче заяви, че те са били спрени.