Европа

Помощта на САЩ и ЕС за Украйна ще продължи, въпреки войната в Близкия Изток

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Войната в Близкия Изток измести фокуса от тази в Украйна, но според редица анализатори това няма да отслаби ангажимента на САЩ и ЕС към Киев. Олександър Мусиенко от Центъра за военно право в Украйна смята, че доставените американски ракети ATACMS ще изиграят ключова роля за хода на контраофанзивата.

Мисля, че когато говорим за западния свят, за западната коалиция, е много важно да покажем на автокрациите и диктаторските режими, че западният свят е единен. Защото ще се окаже, че някой в Русия, някой в Иран, някой в Пекин ще си помисли, че ще победи. Така че мисля, че тази подкрепа ще бъде с Украйна. И мога да видя много примери за това. Защото в момента имаме ракети с далечен обсег, Abrams. чакаме F-16 в началото на следващата година и аз съм уверен, че ще получим силна подкрепа.

Олександър Мусиенко, Center for Military Legal Studies

Украйна твърди, че успешно е използвала ракетите с далечен обсег, за да унищожи девет руски хеликоптера, както и боеприпаси, система за противовъздушна отбрана и други средства на две летища в окупираните от Русия райони по-рано тази седмица. Според Ройтерс Киев използва и силно критикуваните касетъчни боеприпаси, които са забранени дори за транспортиране в редица страни. Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън поиска допълнително финансиране за Украйна в размер на 60 млрд. Долара, след като по-рано Конгреса взе решение да ореже помощта за Киев.