Европа

Шестима убити при руски атаки в Украйна, Киев продължава да нанася контраудари с дронове

От Euronews България Euronews България
Russia Ukraine War 23033436458554 Снимка: АП, архив.

Най-малко шестима души са били убити при руски нападения в Украйна през последните 24 часа, съобщават местните власти.

Двама души са загинали, а други трима са били ранени в района на Херсон, след като над 100 снаряда са бомбардирали региона през уикенда, пише местният губернатор Олександър Прокудин в социалните мрежи.

По-късно две управляеми бомби са поразили ключова инфраструктура в град Херсон, предизвиквайки частично спиране на електрозахранването и прекъсване на водоснабдяването в района, съобщи началникът на военната администрация в града Роман Мрочко.

Местните власти съобщиха, че още двама души са загинали в района на Донецк и че 57-годишен мъж и 54-годишна жена са загинали при въздушен удар, който е разрушил дома им в Харковска област.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че Украйна е изстреляла 27 безпилотни самолета при нощна атака срещу Западна Русия.

Официални лица заявиха, че 18 дрона са били свалени над Курската област, което доведе до спекулации в руската преса, че атаката може да е била насочена към близкото военно летище Халино.

Снимки в социалните медии показаха горящи отломки само на 1,5 км от авиобазата, която преди това беше атакувана от украинските сили в края на септември.

Пишейки в социалните мрежи, губернаторът на Курск Роман Старовойт заяви, че отломки са паднали в едноименната столица на региона и в близкото село Зорино. Не се съобщава за жертви.

Длъжностни лица съобщиха също, че още два дрона са били свалени над руската област Белгород, но не потвърдиха съдбата на останалите седем дрона. По-късно украинските медии съобщиха, че силите на Киев са нанесли успешен удар по руската електрическа подстанция "Красная Яруга", близо до украинската граница.

Съобщенията се позовават на неназован източник от службите за сигурност на Украйна и включват видео, което показва въздушен удар срещу неидентифицирана цел.

Москва също така заяви, че е прихванала безпилотен самолет "Глобал Хоук" в близост до руската черноморска граница.

Изтребител Су-27 е бил задействан, за да прихване дрона, който се е отклонил и в крайна сметка не е навлязъл в руското въздушно пространство, съобщи руското министерство на отбраната в изявление в социалните медии.