Европа

Командващият украинските сухопътни войски призна за „значително влошаване“ на източния фронт

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Пети ден продължават боевете между украинските и руските сили край град Авдеевка. В града, където преди войната живееха близо 31 000 души, сега са останали около 1600 цивилни. Както Русия, така и Съединените щати определиха нарастването на насилието в района на Авдеевка като нова руска офанзива. А според командващият сухопътните войски на Киев Олександър Сирски сраженията по северната част на източния фронт на Украйна "значително са се влошили".От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави войниците, защитаващи страната си и благодари за помощта от съюзниците на Киев.

Благодарен съм на всички наши партньори, които предоставиха нови пакети с военна помощ. Противовъздушна отбрана, артилерия, безпилотни самолети, бронирани превозни средства и други артикули. Светът знае какво планира Русия и на какви терористични атаки е способна. Знаем как да реагираме на действията на окупатора. И ние ще отговорим решително.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Министерството на отбраната на Русия заяви, че противовъздушните части на страната са унищожили 27 украински безпилотни летателни апарата над Русия. Не е имало щети или ранени. Осемнадесет от безпилотните самолети са били свалени над Курската област в Южна Русия. Киев не даде незабавен коментар. А назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Развожаев съобщи, че руският Черноморски флот провежда учение край бреговете на Кримския полуостров.