Икономика

Управляващите: Дерогацията за "Лукойл" остава, ако компанията плати 1.5 млрд. лв. данъци и вноски (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Лукойл Нефтохим“ трябва да си плати данъците. В противен случай управляващите отнемат дерогацията на компанията. Това съобщиха след среща в парламента представители на ГЕРБ и ДПС. Рафинерията трябва да плати и такси над милиард лева, а всичките средства ще се използват за компенсация на гражданите.

Близо два часа разговаряха в парламента партньорите от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС с премиера Николай Денков и финансовия министър за дерогацията на „Лукойл“. След края на срещата от ГЕРБ и ДПС съобщиха какво им е обещал министър-председателят.

„От рафинерията вчера са казали на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които се опитаха да скрият от българските граждани“, коментира в сградата на НС съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ подчерта, че има обещанието на кабинета, че ще се дават компенсации на хората.

„Така горивото няма да струва 3 лв., а ще е 2 лв за литър“, посочи той.

Очакванията на ГЕРБ и ДПС са, че след вторник таксите от „Лукойл“ ще се събрат и да започне изплащане на директна помощ към потребителите при зареждане на бензиностанция.

„Направихме сметка колко не са внесли и към август - са 622 млн. лева. Ще вземем от „Лукойл” 1 млрд. и те ще бъдат дадени на хората за компенсации - получават се по 73 стотинки на литър бензин или дизел", каза Делян Добрев.

Час и половина след изказването на Делян Пеевски и Делян Добрев, съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че обещаните отстъпки за потребителите са по-скоро в бъдеще време, защото разписана програма за компенсации няма.

Това което трябва да направим е първо да си платят данъците, да видим какви пари ще съберем … не трябва да слагаме каруцата пред коня“, посочи Петков.

В петък, два дни преди местните избори, депутатите ще се съберат в пленарната зала на поредното извънредно заседание. За да отхвърлят ветото на президента, защото промените в  Закона за енергетиката били обвързани с приети ангажименти по средства от плана за възстановяване.