Общество

Държавата е абдикирала от отговорността си да се бори със смъртността на пътя, смятат автомобилисти

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„Към сега действащия кодекс на застраховането „бонус-малус“ системата работи. Тя се влияе от щетимостта на дадения автомобил. Колкото повече щети е имал за последната година, толкова повече премия плаща водачът.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Христо Радков – председател на Българското обединение на шофьорите.

„Ние имахме план до 2035г. да се намалят загиналите по нашите пътища. Никой не ни обръща внимание, дори държавната комисия по безопасност на движението на пътя като че ли се отказа, че това нещо може да бъде реално“, добави Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Сега се предлага тази система да стане отделен член в Закона. Сега „бонус-малус“ ще се определя на база щетимост, а не на база поведението на шофьора. Добре, че тези хора ни чуха. Ние не знаем защо сега КФН се занимава със застраховането. Това е комисия, която трябва да наблюдава финансовия пазар, банките, застрахователите и т.н.“, коментира още Радков.

Гражданската отговорност няма да се промени, ако влезнат тези промени. Застрахователите имат печалба, шофьорите също са доволни и няма да протестират.

Христо Радков – председател на Българското обединение на шофьорите

Според Радков от КФН не предлагат нищо ново.

До вчера има 420 жертви на територията на страната от началото годината при всички нововъведени санкции. Не се оправят нещата със санкции и глоби“, подчерта той.

„Тези дечица, които сега са на 5-6г. ще са навършили пълнолетие след 13 години. Те ще са най-добре подготвените на тема пътна безопасност, ако това се случи. И действително ще се намали броят на загиналите“, коментира Иванов.

„Министърът на спорта не е експерт по тази тема, нищо, че се води автомобилен състезател“, смята той.

Българската държава е абдикирала от отговорността си да се бори със смъртността по пътищата. Застрахователите и сега определят кой колко ще плаща. Нищо не се променя с тези промени от КФН.

Йонко Иванов – председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„Навигаторът за шофьорските изпити е въведен от хора, които никога не са се занимавали с това. Имаме две ПТП-та заради този навигатор. Тази система е направена в една зала. Тази система ни кара да завиваме през мантинели и в черни пътища. Младите шофьори вместо да си гледат пътя, гледат навигацията. Има жалби от всички провеждащи изпитите в ДАИ, че това нещо не става и тези жалби отиват в някакво мазе. Пети месец това нещо се тества и дава негативни резултати. Някой си е сложил тапи в ушите. Тези 2 ПТП-та сега не доведоха до загинали, но в бъдеще може и да има“, посочи Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.