Общество

Срещу дигитализацията в училище: Родители събират подписка против електронните бележки

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Близо 5 хиляди души са се подписали в подкрепа за отпадането на електронните извинителни бележки в петиция, публикувана в социалните мрежи.
Нели Демирова е майка на ученик, който рядко отсъства от училище. Тя е от родителите, които подкрепят електронните бележки.

„Миналата седмица детето ми беше болно и го заведох на лекар. Личната лекарка не издаде извинителна бележка, каза че по електронен път се предава в училището. И понеже бях притеснена дали са извинени или не отсъствията, проверих, има си даже номер написан на извинителната бележка“, коментира Демирова.

Според директора на столичното 51-во училище бележките по електронен път вече дават резултат сред по-големите ученици.

Намаляха значително отсъствията по медицински причини, особено сред гимназистите. Преди ги носеха децата бележките, особено с големите е много трудно. „Утре ще донеса, други ден ще донеса“. Имаше бележки със странни почерци и съдържания.

Асен Александров- директор 51 СОУ „Елисавета Багряна“

Според общопрактикуващия лекар д-р Станислава Крайселска електронната бележка е добър вариант, само ако състоянието на детето изисква лечение.

„За мен е достатъчно както е в цивилизования свят, да звъннете на класния ръководител и да кажете, Иван го задържах днес за един-два дни, ще го пусна след като се стабилизира. Въобще да отпаднат тези извинителни бележки. Аз нямам нужда да издавам извинителна бележка. Аз съм лекар, за да лекувам пациента, а не да осъществявам административна дейност“, казва д-р Крайселска.

Електронните бележки за извиняване на отсъствията на учениците по здравословни причини, са в сила от 1 октомври.

 

В петицията на родителите, подписали се срещу електронните бележки, се казва:

„Ние, долуподписаните родители, учители, лекари и други заинтересовани граждани, смятаме, че това е изключително нецелесъобразна практика. Настояваме да се даде възможност отсъствията на децата и учениците от всички възрасти - от детската градина до завършване на втори гимназиален етап - да бъдат извинявани с писмена декларация от родител, без да е необходима медицинска бележка – ако не в рамките на посочените в Наредба 11 проценти, то поне в достатъчно разумен обем, значително надвишаващ сегашните 3 дни по семейни причини.

Оценяваме дигитализацията и въвеждането на електронни бележки, но всъщност повечето здравословни проблеми при децата и подрастващите на практика не изискват медицинска помощ.
Много често става въпрос за лека инфекция или временно неразположение, което е достатъчно неприятно, за да не позволява нормално участие в учебния процес, но и не налага специфично лечение. Намираме опасенията, че родителите биха подхождали безотговорно и оправдавали множество отсъствия на децата си, за напълно безпочвени. Настояваме да се даде възможност отсъствията на децата и учениците от всички възрасти - от детската градина до завършване на втори гимназиален етап - да бъдат извинявани с писмена декларация от родител, без да е необходима медицинска бележка – ако не в рамките на посочените в Наредба 11 проценти, то поне в достатъчно разумен обем, значително надвишаващ сегашните 3 дни по семейни причини, които така или иначе са предвидени за други случаи.“