Свят

Хамас освободи две американски заложнички

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хамас освободи в петък две американски заложнички, Джудит Раанан и 17-годишната й дъщеря Натали, които пристигнаха в Израел.

Радикалната палестинска групировка заяви, че е освободила двете заложнички по хуманитарни причини след споразумение с катарското правителство, а кабинетът на израелския премиер Нетаняху съобщи, че двете жени са пристигнали във военен лагер в центъра на Израел, където са се събрали с членове на техните семейства.

САЩ потвърдиха новината.

 

Две американски гражданки, задържани от Хамас на 7 октомври, бяха освободени. Те вече са в безопасност в ръцете на израелските власти в Израел. Очакваме екип от американското посолство в Израел да ги посети много скоро. Те ще получат всякаква подкрепа и помощ, от която се нуждаят. Ние сме много нетърпеливи да ги съберем с техните близки.

Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ

Джудит и Натали Ранаан са пътували от Еванстън, предградие на Чикаго, до Израел, за да празнуват с роднини еврейските празници.

На 7 октомври са били в град Нахал Оз, близо до Газа, когато бойци на Хамас нахлуват в южните израелски градове, убивайки стотици хора и отвличайки други.

Двете жени са сред задържаните над 200 заложници, сред които има и много с двойно гражданство – израелско и на чужда държава.