Икономика

Разчистен е пътят за приемането на Хърватия в еврозоната

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

ЕС свали последните пречки пред Хърватия да стане 20-ят член на еврозоната, гарантирайки първото разширяване на валутния съюз от почти едно десетилетие. Това става на срещата на финансовите министри на Съюза, на която бяха подписани три закона, които трасират пътя на Хърватия към еврозоната.


В 27-членния ЕС, приемането на еврото като валута предлага икономически ползи, произтичащи от по-дълбоките финансови връзки с останалите членове на еврозоната и от валутния орган на ЕЦБ.

Това е голям, исторически ден за Хърватия. Всички тези решения бяха взети от Съвета, което отбелязва нещо удивително в нашата история. Силно вярвам, че това е и голям ден за Европейския съюз, за Европейския валутен съюз, защото фактът, че Хърватия става 20-ият член на европейския валутен съюз е ясен сигнал, че европейската интеграция продължава въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени.

Здравко Маркич – министър на финансите на Хърватия

Както при всичко, случило се в страната в последните 30 години, хората приеха голямата новина със смесени чувства.

 

Непрекъснато ни уверяват по радиото, че цените ще се стабилизират, но аз не вярвам. Имам приятелка в Словения и когато те въведоха еврото, цените скочиха до небесата.

Висна Гачич – жител на Загреб 

От една страна, има ползи, но от друга, нищо съществено няма да се промени. Богатите ще станат още по-богати, а бедните - по-бедни. Така работи системата. Не е голяма философия.

Илия Лозанчич – жител на Загреб 

С решенията от 12 юли бе определен също обменният курс, като едно евро се изравнява на 7.5345 хърватски куни.


Централната банка на Хърватия планира да повиши основните лихви този месец за пръв път от 11 години, за да се пребори с инфлацията от 8.6%.